🎉 YENİ SEZON ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞI SATIŞTA 🎉
🎉 YENİ SEZON OLGUN HASAT ZEYTİNYAĞI ÇIKTI 🎉
🎉 YÜKSEK KALİTELİ ÜRÜNLER 🎉
🎉 YENİ SEZON ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞI SATIŞTA 🎉
🎉 YENİ SEZON OLGUN HASAT ZEYTİNYAĞI ÇIKTI 🎉
Zeytinyağı Dondurulur mu?

Zeytinyağı Dondurulur mu?

Cevap evet! Zeytinyağını fiziksel olarak dondurmak mümkün. Aslında, zeytinyağı 12 derece civarında katılaşmaya başlar ve -12 derece civarında tamamen donmaya başlar. Türkiye’deki çoğu buzdolabı yaklaşık 4.4 derece veya biraz altında tutulur ve dondurucular -18 dereceye ayarlanır. Bu zeytinyağını buzdolabına koyarsanız katılaşacağı ve dondurucuya koyarsanız donacağı anlamına gelir.

Zeytinyağının -18 derece civarında donduğunu söylememizin nedeni, kullanılan zeytinlere, nasıl hasat edildiğine, hangi arıtma yapıldığına vb. bağlı olarak her zeytinyağının biraz farklı bir kimyasal bileşime sahip olmasıdır. Bu, katılaşma ve donma sıcaklıklarının partiden ve hatta şişeden şişeye değişmesine neden olur.

Zeytinyağı bir kerede katılaşmaz. Bunu aşamalar halinde gerçekleştirir. Sıvının tamamen katılaşmadan önce bulanıklaştığını fark edeceksiniz. Bunun nedeni, trigliseritlerin ve doğal olarak oluşan balmumlarının önce katılaşarak opak parçacıklara dönüşerek zeytinyağına bulanık bir görünüm kazandırmasıdır. Soğuk sıcaklıklarda bırakılırsa, tüm şişe sonunda katılaşır ve opaklaşır.

Zeytinyağını soğutmaktan bahsetmişken, zeytinyağı ve buzdolaplarıyla ilgili bir efsane duymuş olabilirsiniz. Teori, zeytinyağını buzdolabına koyarsanız ve katılaşırsa, gerçek sızma zeytinyağı olduğu yönünde. Zeytinyağı sıvı kaldıysa, o zaman gerçek değil denir. Teorinin sadeliği çekici olsa da doğru değildir. Rafine zeytinyağı, tıpkı sızma zeytinyağı gibi, kimyasal bileşimi nedeniyle buzdolabına koyulduğunda katılaşacaktır.

Zeytinyağını Dondurmalı Mısınız?

Artık zeytinyağını dondurmanın teknik olarak mümkün olduğunu biliyorsunuz. Peki dondurmalı mısınız? Milavanda olarak, genellikle zeytinyağınızı buzdolabına koymak yerine serin ve karanlık bir yerde (kiler gibi) saklamanızı öneririz. Bu şekilde, zeytinyağı katılaşmaz ve pişirmek istediğinizde ısınması konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Uygun şekilde muhafaza edilirse, zeytinyağını 12-18 ay boyunca kullanabilirsiniz.

Zeytinyağını kapalı bir silikon buz kalıbında dondurmanızı öneririz. Bu şekilde, biraz zeytinyağı kullanmak istediğinizde tüm şişeyi çözündürmeniz gerekmez. Esnek bir silikon tepsi, bir seferde bir küpün çıkarılmasını kolaylaştıracak ve bir kapak, zeytinyağının buzdolabınızdaki diğer yiyeceklerin kokusunu veya tadını emmesini önleyecektir. Hazneleri buz kalıbına yaklaşık dörtte üçü kadar doldurun, böylece taşma gibi bir sorun olmaz.